- Aktualności
-
Sprawy urzędowe
- Gospodarka
- Gospodarka odpadami
- Niepełnosprawni
- Nieruchomości
- Planowanie przestrzenne
- Opieka nad dzieckiem do lat 3
- Oświata
- Program Rodzina 500+
- Zamówienia Publiczne
- Zarządzanie kryzysowe
- Wybory
- GMINNA SPÓŁKA WODNA
- ROLNICTWO
- Rada Gminy
- Powszechny Spis Rolny 2020
- Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021
-
Poznaj gminę
- Galeria
-
Turystyka
- Odwiedź Nas
- Baza gastronomiczna
- Baza noclegowa
- Mamy pomysł na weekend
- Przyroda
- Parki
- film promocyjny - POKÓJ Z WIDOKIEM
- Ścieżki przyrodniczo-krajobrazowe
- Sieć hydrograficzna
- Charakterystyka Gminy
- Sołectwa
- Historia
- Zabytkowe obiekty architektury gminy Pokój
- Ochotnicza Straż Pożarna
- Współpraca zagraniczna
-
Kultura
- Festiwal Muzyki Zabytkowych Parków i Ogrodów im. Carla Marii Webera
- Festiwal Muzyki Zabytkowych Parków i Ogrodów im. Carla Marii von Webera - GALERIA
- Dziedzictwo kulturowe
- 700-LECIE
- DOŻYNKI GMINNE - Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego
- Samorządowa Instytucja Kultury - Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Pokoju
- Samorządowa Instytucja Kultury - Gminna Biblioteka Publiczna w Pokoju
- Złote Gody
- Europejskie Dni Dziedzictwa
- Sport
- Życie religijne
- Informator
- Kontakt
-
PROJEKTY
- Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg
-
Projekty w gminie Pokój
-
Projekty zrealizowane
- Aktywne Pokojanki
- Aktywne Przedszkolaki
- Aktywni mieszkańcy Gminy Pokój
- CENTRA KSZTAŁCENIA NA ODLEGŁOŚĆ NA WSIACH
- e-Mocni: cyfrowe umiejętności, realne korzyści
- E-urząd dla mieszkańca Opolszczyzny
- Elastyczne Przedszkole
- ICEO
- Izba Regionalna w Pokoju
- Ja w szkole
- Ja w szkole II
- Klucz do kompetencji w Szkołach Podstawowych Powiatu Namysłowskiego
- KULTURA, HISTORIA, TRADYCJA
- Modernizacja GOKSiR
- Perła na Stobrawskim Zielonym Szlaku
- Pod lipą
- Razem dla lepszej edukacji w Powiecie Namysłowskim
- Rozbudowa kanalizacji sanitarnej w Pokoju - etap I
- SMART
- SPO-ROL
- Stobrawskie szachy
- Stobrawskie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
- III Stobrawskie Święto Produktów Lokalnych
- Termomodernizacja
- URZĄD GMINY POKÓJ "INSTYTUCJA DOSKONALĄCA SIĘ"
- WIOSKA INTERNETOWA
- Wymiana posadzki prezbiterium Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Pokoju
- Zielenieckie Dziołchy tańczą i śpiewają
- Centrum Doświadczania Świata
- Poznajemy Teatry
- e-Mocni: cyfrowe umiejętności, realne korzyści
- Razem dla eRozwoju
- Bliżej rodziny i dziecka - wsparcie rodzin przeżywających problemy opiekuńczo- wychowawcze oraz wsparcie pieczy zastępczej
- "Czysta Dolina Stbrawy"
- Dobry start
- ERASMUS+
- Inwentaryzacje przyrodnicze kluczem do edukacji ekologicznej i ochrony bioróżnorodności w województwie opolskim
- Kupalnocka w Domaradzkiej Kuźni
- Nie było nas byl las
- Ochrona różnorodności biologicznej poprzez utworzenie centrum ochrony różnorodności biologicznej w Pokoju, sporządzenie inwentaryzacji przyrodniczej korytarzy ekologicznych i przeprowadzenie działań z zakresu edukacji eko. i promocji na obszarze woj. op.
- Ochrona trzmiela i siedlisk z nim związanych oraz promowanie postaw społecznych sprzyjających ochronie bioróżnorodności w Województwie Opolskim
- Podniesienie standardu bazy technicznej, wyposażenia i zarządzania Zespołem Opolskich Parków Krajobrazowych oraz obszarami chronionego krajobrazu
- Przedsiębiorczy Przedszkolak
- Przystań Karp
- Realizacja programu Youngster Plus w Gminie Pokój
- Realizacja strategii niskoemisyjnych na Obszarze Subregionu Północnego Województwa Opolskiego
- Renowacja w części zabytkowego założenia parkowego w Pokoju
- Rewaloryzacja terenów przyległych do cieków w zabytkowym parku w Pokoju
- Stobrawska wstęga - ostoja bioróżnorodności - edukacja, rozpoznanie i ochrona.
- Stobrawskie Centrum Przetwórstwa Lokalnego w Fałkowicach
- Stowarzyszenia bliżej siebie
- Utworzenie przydomowych oczyszczalni ścieków na terenie gminy Pokój
- PROJEKT LIFE PN. „WDRAŻANIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ POWIETRZA W SAMORZĄDACH WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO”
- Zachowanie dziedzictwa kulturowego i historycznego poprzez rewaloryzację obiektów zabytkowych i działania edukacyjno-informacyjne w województwie opolskim
- Zdalna szkoła
- Zdalna szkoła +
-
Projekty zrealizowane
- Solidarni z Ukrainą
- Program CZYSTE POWIETRZE
- Załatw Sprawę
- Planowanie przestrzenne
- ROLNICTWO
- Lista osób odwiedzających zabytkowy park w Pokoju
- Galeria
- SENIORZY
- Niepełnosprawni
- Instytucje kultury
- NIEODPŁATNA POMOC PRAWNA
- System informacji SMS
- Zarządzanie kryzysowe
- Koronawirus: informacje i zalecenia
- RODO
PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI
KLIKNIJ ABY OTWORZYĆ ULOTKĘ: PDFBezpieczna żywność.pdf
Utrzymuj czystość
- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- myj ręce po wyjściu z toalety
- myj i odkażaj wsz ystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
Dlaczego?
Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między ży wnością surową z już ugotowaną
Dlaczego?
Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpiec zeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
Gotuj dokładnie
- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe.
- odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
Dlaczego?
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
- utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- nie przechowuj ż ywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Dlaczego?
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5° C.
Używaj bezpiecznej wody i żywności
- używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
- nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia
Dlaczego?
Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.
Wiedza = Zapobieganie
Opublikował: Tomasz Zimoch Data publikacji: 07-06-2011 11:59
46-034 Pokój
ul. Sienkiewicza 8
poniedziałek - piątek:
7.30 - 15.30
tel: 77 469-30-80
fax: 77 469-30-80 wew. 22
Strona używa plików cookies w celu poprawnego korzystania z serwisu.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody.
Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z .